Tip van de Instructeur

Nieuwe tip!

We hadden nog geen tips in de categorie rug, nek en schouderklachten dus bij deze. Allereerst wat algemene opmerkingen en daarna wat specifieke oefeningen. Eerst een misverstandje uit de weg ruimen: Een holle rug is niet slecht! Een holle rug is juist een sterke rug. Je wervelkolom loopt van nature namelijk in een soort s-bocht. De onderrug is hol, bovenrug bol en naar de nek toe loopt het weer hol. Doordat wij steeds meer een zittende levensstijl krijgen in plaats van een actieve maken wij onze rug steeds vaker bol in plaats van hol. Want zo goed als iedereen zit altijd lekker onderuitgezakt op een stoel. Dit vele bol maken is echter funest voor je rug. Je rugspieren zijn in die positie inactief en worden steeds zwakker. Veel druk komt er op de banden onderin je rug en dat kan irritaties veroorzaken. Een zeurende pijn is het gevolg. Belangrijk is dus om oefeningen te doen waarbij je rug weer hol gemaakt wordt. Een goede rugtraining bestaat altijd uit een balans van houdings-, coördinatie- en mobiliteitsoefeningen. Allereerst een coördinatie- en een mobiliteitsoefening. De houdingsoefeningen laat ik vooralsnog achterwege.

 

Mobiliteit:

Ga op je buik op de grond liggen met je bekken plat op de vloer. Duw vanuit je armen je bovenlichaam lichtjes van de grond. Je bekken moet echter niet mee omhoog komen! Alleen je bovenlichaam. Strek je armen nu zover dat je wat lichte spanning op je onderrug voelt. Hou dit ongeveer 3 tellen vast en laat je dan weer zakken. Doe dit 10 keer.

 

Coordinatie:

Ga op 1 been staan. Buig je knie lichtjes maar altijd met je billen naar achter, niet met je knie naar voren! Kijk nu eerst naar links, vervolgens naar boven en daarna naar rechts. Wissel vervolgens van been en doe hetzelfde als hiervoor. Blijf je makkelijk in balans dan kan je het moeilijker maken door je ogen dicht te doen en dan op 1 been te gaan staan.

Family Fitness Utrecht - Paranadreef 10, 3563 AX Utrecht - T 030 - 26 26 842 - F 030 - 26 61 928 - E utrecht@familyfitness.nl
Banner
Logo Capital Sports
Logo Sports and Leisure Group
Banner